HOWTO: Hur ni jobbar med WordPress-temat

/* — Att jobba med slidern — */

http://www.themepunch.com/faq/slider-revolution-beginner-video-guides-tutorials/

/* — Att lägga in en text med bilder — */

Ett bra tillvägagångssätt är nog att gå in på en sida som ni vill ha som mall; gå till TEXT-läge (i editorns högra översta hörn) och helt enkelt copy/paste in den råa texten till samma ställe i en ny post. På så sätt fattar ni hur allt är formaterat. Även gallerier kan kopieras på så sätt, sedan uppdaterar ni till gällande bilder i läget BACKEND EDITOR (strax ovenför titeln i editorn) där ni ser vilkar bilder som skall in vart. OBS när ni laddar upp ett galleri kan ni ladda upp LLA bilder på en gng, dvs markera fler än en bild i taget när ni laddar upp i MEDIA-banken. Tänk på att ni måste ha minst en godtycklig INGRESS för att indexeringen inte skall brytas på förstasidan.

/* — SEO — */

Glöm inte att jobba SEO pluginnen på alla poster. Detta för att maximera Search Engine Optimization.

/* — Reviews — */

Kör vanlig blogpost om längre recension (se Book of Souls). Om det är en skiv/DVD/etc-recension posta den på sidan “Recensioner”.

/* — Taggar — */

Lägg alltid in taggar! Tänk på CATEGORIES som “bil” och TAG som “BMW”, “Volvo” etc.

/* — Bilder — */

Alla bilder bör vara minst 820px breda annars skalas de upp i flödet vilket ger jpg-artefakter och softening. Större bilder skalas ned korrekt. En bra bildratio för blogposternas huvudbild (Featured Image) är 41:23. Ställ in i Photoshop: MARQUEE > FIXED RATIO WIDTH:41 HEGHT:23 och dra med MARQUEE-verktyget för att beskära. Se till att den beskurna bilden aldrig blir mindre än 820px bred. Det gör att bilderna är skalade lika och ger ett mer genomtänkt utseende. Bilder i ett blogginlägg som INTE är Featured Image 8huvudbild som man ser när man lsitar artiklar) kan vara 820px x vad som helst i höjd. Bilder skall gärna namnges beskrivande tex “ironmaiden-book-of-souls.jpg” och inte “DSC_6499-copy.jpg”. Ge bilderna ALT och DESCRIPTION-taggar när ni laddar upp dem. Detta för att maxa SEO.

Skulle även rekommendera att köra denna på alla bilder innan ni laddar upp:

Komprimera alla bilder här

/* — Texter — */

Första stycket i blogginlägg blir automatiskt INGRESS. Tänk på att göra BLOCKQUOTES i mitten av texter och inte i början eller slutet då de är till för att bryta av texter och ge en paus. Tänk på att det heter “Book of Souls” och inte “book of souls” som ni skrivit på gamla siten. Ni skriver bandnamn med stora bokstäver i blogggtitlar (IRON MAIDEN: Recension av ”The Book of Souls”), vilket är ok. Gör det dock inte i RECENSIONER eller KRÖNIKOR, där finns det inget syfte (FLIGHT666 – När vi flög med Bruce Dickinson). Jag misstänker att de andra rocksiterna gör det för att man snabbt skall kunna plocka ut band ur längre texter. Jag skulle inte använda det alls om jag var er. Hobbex-varning. 😉

/* — Video — */

I temat vi valt MÅSTE video taggas in såhär (kolla i textläge för att fatta):

Där VideoID tex är: “_WGuMc7_rcg” dvs det som ni hittar i slutet på embed-taggen på YouTube.

/* — Short codes — */

Gå in på Dashboard > Pages > Social Media. Så ser ni hur man använder shortcodes för socialmedia. Bara kopiera från textläge till textläge i ny post.

/* — Users — */

Ni kan gå in och administrera era egna konton inklusive passwords, eller nya konton under Dashboard > Users