GALLERI & RECENSION: Gojira, Münchenbryggeriet, Stockholm 20170307

Tisdag till trots piskade Gojira ett vinterkallt Stockholm till liv med sina stundtals brutala, stundtals atmosfäriska tongångar.

Fanrecension av Erkan Dogantimur

“Det är något speciellt med Gojira. Musiken de skriver har en kärna av enkelhet och råhet, som omsluts av den tekniska skicklighet som bandets medlemmar besitter. Under spelningen på Münschenbryggeriet kände jag för det mesta att jag träffades rakt i bröstet av musikens tyngd. Det var som ett vulkanutbrott, efterföljt av en massiv tsunami. När de spelade introt på “Toxic Garbage Island”var det som att de släppte en ångvält rakt ner i publiken – sånt jädrans tryck! I mitten av publikhavet fanns för det mesta av tiden en moshpit med riktigt bra energi. Likt en tornado kunde moshpiten ibland dra in mig, vare sig jag var beredd eller inte. Det var bara att slappna av och virvla runt där inne tillsammans med alla andra härliga energetiska Gojira-fans. Oftast kom jag ut på en helt annan sida än där jag började, för att sedan fortsätta hoppa, skrika och sjunga med i låtarna. Ljudet i lokalen var mycket bättre än vad jag hade förväntat mig och det var helt klart kompatibelt med Gojiras musik. Jag måste även berömma Gojiras arbete med att sprida hopp, optimism och positiv energi med sin musik. När många metalband gärna påpekar hur kass världen är, samtidigt som de ger en känsla av hopplöshet, gör Gojira tvärtom. Ändå är musiken tung som en kollapsad stjärna.”

Foto: Therés Stephansdotter Björk