GALLERI & RECENSION: Behemoth + At the Gates, Annexet, Stockholm 20190126

Göteborgs stoltheter At The Gates kör över Annexet ganska rejält och bjuder på en lång rad pärlor. Dessutom gästar huvudbandets Seth på en lysande “Blinded by fear”

Tomas Lindberg frågar stockholmarna om de tycker om death metal och får ett hyfsat gensvar, men säger givetvis sedan att At The Gates “ÄLSKAR” death metal och så är det väl. Avslutningen med “Kingdom gone” och “The night eternal” drämmer till som en rejäl slägga och lämnar nog få i publiken besvikna.

Nergal är glad. Spelningen i det vintriga Stockholm är deras största hittills i huvudstaden. Det är faktiskt lite mäktigt att ett band inom den här genren börjat komma upp sig på riktigt och inte bara förpassas till de mindre ställena i stdaen, som Klubben eller Debaser Strand.

De var nyligen ute med Slayer på jänkarnas avskedsturné och det känns som att polackerna är ordentligt taggade den här kvällen. Och sällan har väl ett band gått på scen på exakt utsatt tid. När jag tittar på klockan är de till och med en minut före den sagda tiden 21.50. Bara en sådan sak gör att man gillar satanistgänget och en sak är säker, vi är inte på plats för att ta del av bibelstudier.

En relativt enkel, men snygg scenshow bjuds det på. Det sprutar eld till höger och vänster genom hela konserten och den lilla finessen med att låta två rökpelare på vardera sida om scenen bilda ett upp och nedvänt kors är ju fullkomligt briljant.

En suggestiv inledning med “Solve” och “Wolves ov Siberia” från senaste given “I loved you at your darkest” (2018) och sedan “eldas” det på rejält med ytterligare några spår från nyss nämnda platta, som exempelvis “Bartzabel” och den fantastiska “Ecclesia diabolica catholica”. Givetvis luftas också min personliga favorit under kvällen, den magiskt svarta “Blow your trumpets Gabriel” från den extremt hyllade “The Satanist” (2014).

Det enda negativa är att det emmelanåt blir lite väl jämntjockt och att det från och till saknas en extra nyans, men att Behemoth är på rejäl frammarsch är ett understaement som heter duga.

Text: Niclas Müller-Hansen

Foto: Therés Stephansdotter Björk