GALLERI & RECENSION: Mastodon, Münchenbryggeriet, Stockholm 20171119

Jag älskar Mastodon! Så, då var det sagt och egentligen behöver jag inte säga mer.

Jänkarna från Atlanta fortsätter att bjuda på fantastisk musik för varje nytt album och de tillhör ett av de där banden som karvat sig en någorlunda egen nisch och eget sound. Att de sedan bjuder på tre sångare som var och en för sig skulle kunna bära bandet, gör inte saken sämre.

Från “The last Baron” till de avslutande låtarna med gästsångaren Scott Kelly (Neurosis) dras det aldrig i handbromsen och bandet låter alldeles förträffligt inför ett slutsålt Münchenbryggeriet. Nu är inte den här lokalen optimal på något vis, men det går ändå. Bredvid mig står två skäggiga män och tokdansar och kramas om vartannat och det är väl lite de känslorna som bandet väcker i den här mycket skäggiga publiken och Mastodontischa eller rutig flanellskjorta var ett tydligt måste under kvällen.

Brent, Brann och Troy låter överlag utmärkta under konsertens gång och bär även upp varandra på ett storartat sätt under konserten. “Ember city” och “Oblivion”, för att nämna några guldkorn, sitter som ett klassiskt smäck och jag tror nog att det här är det bästa giget jag sett med herrarna. Sparsmakade ledskärmar gav en snygg inramning med sprakande färger och genomgående lät det jäkligt bra. Det är en förbannat tight ensemble som blandar friskt med stentunga riff och smattrande tempobyten.

Mastodon är och förblir ett av de mest intressanta banden de senaste åren och jag ser fram emot att följa dem i många år framöver.

Text: Niclas Müller-Hansen

Foto: Therés Stephansdotter Björk, Stephansdotter Photography