INTERVJU: Elin och André i Blues Pills

Blues Pills är högaktuella med sitt andra album “Lady in gold”. Ett album som fortsätter i samma 70-talsanda som debuten, men som inte var helt lätt att få till.

“Man är ju sin värsta fiende. Jag hade skitmycket prestationsångest och kände press  just att skriva texter. Det var som en berg och dalbana. Allting står stilla.

 

Jag möter upp Elin och André från Blues Pills i centrala Stockholm. Vi sitter på en solig bakgård och även om intervjun är med båda, är det Elin som håller i rodret och till större delen svarar på frågorna. På sitt andra album har Blues Pills hittat inspiration från ett något oväntat håll. De har inte bara gottat ner sig i 70-talsrock utan även tittat på tv och sökt starka kvinnliga karaktärer, vilket ledde fram till att döden numera är guldfärgad.

– Jag ville göra en stark kvinnlig karaktär och jämfört med förra albumet har vi gjort väldigt många fantasi eller fiktionskaraktärer, säger Elin. Vi blev väldigt inspirerade av Kate Bush, textmässigt. Där är det alltid historier och  ”Lady in gold” är också inspirerad av ”American horror story”. I en säsong hamnar döden i en nunna och så kommer det en dödsängel och kysser personen som ska dö. Mötet mellan dödsängeln och den som dör är skrämmande men ändå fint. Vi gjorde klart låten (Lady in gold) efter att vi kollat på de där episoderna. Det var grymt.

Bandet har hyllats världen över sedan det självbetitlade debutalbumet såg dagens ljus 2014 och de har turnerat nästan non stop sedan dess, vilket gjort att det många gånger så viktiga andra albumet tagit längre tid att få ut än tänkt.

– Ja, vi har ju turnerat typ på heltid och 2014 började vi med plattan, säger Elin. Vår producent jobbar också som ljudtekniker till Refused, så ibland har han varit borta och så har vi kommit hem. Vi har missat deadlines.

André fyller i.

– Sedan har vi spelat in och åkt på turné och efter turnén åkt tillbaka direkt till studion i Göteborg.

Blues 3

Blues Pills har som sagt fått väldigt fina recensioner världen över, även om de själva påpekar att det även funnits en del som inte höjt dem till skyarna.

– Vi har fått dåliga recensioner, säger Elin. På första plattan fick vi exempelvis ”Vad är det här för skit?” (skrattar) och den värsta låten var ”Gypsy”. De skrev ”De försöker låta som att den är skriven på 60-talet.” Det är ju inte vi som har skrivit den. (Låten skrevs av Chubby Checker)

Vad det gäller just recensioner så skiljer det sig ofta från band till band hur man ser på kritik. Vissa påstår att de aldrig läser en recension om sig själva medan andra tvärtom lusläser vad som skrivs. Hur ställer sig då Blues Pills till detta?

– Jag tror att de som säger att de inte läser, läser ändå, säger Elin. På Facebook lägger många upp saker och taggar oss och då läser man, men man sitter inte och söker efter grejer. Det är klart att man läser ibland, men det är ju trots allt bara en persons åsikter. Man kan inte bli älskad av alla. Det jag mest blivit berörd av själv inom konst, är den läskiga björn-getmannen, som var en skulptur och stod bakom en dörr. Jag blev livrädd för den och det har jag tagit med mig, så när folk blir arga på oss och säger ”You fucking suck!”, då känner jag ”Fan, du har ju ändå blivit berörd på något sätt.” Man får tänka på det.

Det konstanta turnerandet och stressen med att åka fram och tillbaka till studion i Göteborg gjorde också att en hel del press lades på bandet och Elin sticker inte under stol med att det emellanåt inte var en dans på rosor under själva skapandet av ”Lady in gold”.

– Man är ju sin värsta fiende, säger Elin. Jag hade skitmycket prestationsångest och kände press just att skriva texter. Det var som en berg och dalbana. Allting står stilla. Det var ju därför det tog så lång tid. (skrattar) Alla sa ”Andra skivan är viktigast.” och vi sa bara ”Ja, vi vet.” Jag tänker inte sitta och hymla. Det var skitjobbigt vissa stunder. Det låter klyschigt, men jag ringde till min kära mor. Morsor har ju alltid bra svar på grejer. Jag satt och var helt fast och sa ”Allt jag skriver är bara skit!”. Morsan är bildlärare och sa ”Ibland är det närmare ögat, det du kan skriva om. Det är så nära att du inte ens ser det.” Och sedan kunde jag skriva lite. Men vi var också lite sönderjobbade allihop. Vi gjorde 15 låtar så det var ju ett stort projekt, men vi gjorde inte klart 15. (skrattar) Vi fick för oss att vi skulle ha 15 låtar och till och med vår producent sa ”Varför ska vi ha 15?” (skrattar)

Blues 4

Efter allt slit och det faktum att de legat ute enormt mycket på vägarna de senaste två åren, har bandet nu lärt sig att man kan tacka nej ibland. Elin råkade dessutom ut för det som måste vara den stora skräcken för sångare, nämligen att rösten tar stryk.

– Jag hade ju röstproblem, men har inte det längre, säger Elin. Det var ju för att vi gjorde för mycket och nu har jag lärt känna min röst mycket bättre och värmer upp och tränar hemma när vi inte spelar. Saker jag inte gjorde tidigare. Det var jättejobbigt. Det är en fruktansvärd känsla. Jag fick ju ta hjälp av läkare och kolla vad det var. Det värsta var ju om de skulle säga ”Du får inte sjunga på två år.”, men det sa de inte. Jag vet att inom den här genren är det jättemånga sångare som har röstproblem och så gör de snabbfix, som att ta kortison, och det ska du aldrig göra. Du måste hitta din teknik för allas röster är så olika. Det är inte att bara äta en massa tabletter och sedan säga ”Vi kör!”, för då går det åt helvete.

För ett band som åstadkommit så mycket på en relativt kort tid kan man undra vad som varit en höjdpunkt så här långt i deras karriär?

– Att vi kan fortsätta göra det här, säger André.

Elin fortsätter.

– Att vi kan leva på det. Det har ju hela tiden varit drömmen. Nu är det mer att man fortsätter uppskatta saker, för ibland kan man ta saker för givet. Att man inte efter två års turnerande känner ”Åh, nu ska vi spela de här låtarna igen!”, utan istället känner ”Fan, nu ska vi spela igen och det ska vara bättre än igår.” Jag hoppas det hålls kvar och att vi inte blir helt bittra och less. Det är en lyx. Det var ju drömmen när man var liten och kände att man ville bli musiker. Det är väl höjdpunkten, att vi får göra allt det här.

Blues 6

Lyxen av att kunna leva på det man älskar mest är få förunnat, men att stå på scen och synas i media kan ibland medföra oönskade element, som exempelvis fans som tar det hela ett steg för långt.

– Jag fick ju en stalker, som hade skrivit en massa post-itlappar med datum när vi ställt in på grund av sjukdom och när och var i Tyskland vi spelade, säger Elin. Hans fru hade gått bort och då hade han skrivit ”Min fru hatade alltid Elin. Hon dog när ni hade ställt in den här spelningen och det betyder att du är hennes inkarnation.” Hon var alltså jag. Det var datum och tider och riktigt creepy. Han tyckte även att vi skulle göra en cover på Shakira. Det är väl det enda som har hänt, men jag tycker mest det var synd att han förlorat sin fru. Jag fick även mail av en gubbe som skulle bestämma vad jag skulle ha på mig på scen och då kände jag ”Nu har du nog gått lite för långt.” (skrattar) Det var liksom en hel novell.

Har då bandet själva, i rollen som fans, stött på några idoler så här långt under resans gång?

– Jag har träffat Patti Smith och jag blev helt jävla starstruck, säger Elin. De hade precis spelat och jag stod i publiken och hade gåshud när hon drog i gitarrsträngen och skrek ”This is my generation´s weapon!”. Sedan gick vi backstage och drack kaffe. Det var i Bern i Schweiz och hur fint som helst. De satte sig vid bordet bredvid och jag kände att jag måste säga någonting och sa bara ”Such a good show.” och då tittade hon på mig och sa ”Thank you!” Sedan vågade jag inte säga något mer. Jag har börjat läsa ”Just kids”, men jag har lite koncentrationssvårigheter. (skrattar) Jag har sett att den finns som ljudbok också.

André flikar in med ett kärt minne.

– Vi träffade Seasick Steve på en festival i England. Han har en svensk trummis, Dan Magnusson. Vi satt och käkade. Han bor ju i Norge.

Elin ber om ursäkt och tar över storyn.

– Vilka historier de hade. Som när de träffade John Paul Jones. Dan Magnusson hade gått fram till honom för han (Jones) hade varit på deras spelning och Dan hade frågat ”Är du musiker, eller?” och killen bredvid hade sagt ”Det här är ju för fan basisten i Led Zeppelin!”. Dan hade stått tyst ett tag och sedan hade han frågat ”So, the three first albums were great, but what happened?” (skrattar) När vi spelade med Rival Sons var också gött. En sådan jävla bra sångare (Jay Buchanan). Man blir påfylld av inspiration varje gång. De är riktigt goa.

Text: Niclas Müller-Hansen

Foto: Josefin Wahlstedt, Therés Stephansdotter Björk

 

Đọc Truyện Ngôn Tình Online
Đọc truyện ngôn tình online cập nhật liên tục
Đọc Truyện Kiếm Hiệp Online
Đọc truyện kiếm hiệp gây cấn online cập nhật liên tục
Đọc Truyện Kiếm Hiệp Online
Đọc truyện tiên hiệp gây cấn online cập nhật liên tục
Đọc Truyện Tiểu Thuyết Online
Đọc truyện tiểu thuyết gây cấn online cập nhật liên tục
Hướng Dẫn Nấu Ăn các món ăn đặc sản
Khám phá du lịch Việt Nam du lịch giá rẻ
Trang điểm làm đẹp tự nhiên hàn quốc
Trang điểm làm đẹp tự nhiên nhật bản
Review điện thoại sản phẩm công nghệ mới mỗi ngày
Phân tích lưu lượng mạng – BRO NSM – P1 Bro là một dự án mã nguồn mở, cung cấp cho người dùng một giải pháp giám sát hệ thống, phân tích lưu lượng, thay đổi dữ liệu gói tin
Phân tích lưu lượng mạng – BRO NSM – P2 Bro NSM hỗ trợ triển khai trên nhiều nền tảng hệ điều hành, kiến trúc CPU khác nhau; với phiên bản miễn phí
Phân tích lưu lượng mạng – BRO NSM – P2 Bro NSM trong việc phân tích dữ liệu gói tin PCAP được thu thập từ dữ liệu tcpdump
bảo mật mạng Các bài nghiên cứu, xây dựng giải pháp mạng, phương pháp tấn công mạng; hệ thống IDS, network security monitoring; tường lửa,…
giới thiệu Intel Edison Các bài viết giới thiệu Intel Edison trong phát triển IoT và bảo mật.
Intel Edison – Wifi và ứng dụng trong mô hình mạng – P5 Intel Edison được tích hợp sẵn tính năng thu, phát Wifi giúp cho người dùng linh động trong việc phát triển các mô hình IoT cho từng trường hợp cụ thể. Trong bài viết này, tôi sẽ thực hiện hướng dẫn các kỹ thuật điều chỉnh và tùy biến mạng Wifi để ứng dụng vào môi trường mạng TCP/IP.
Giới thiệu Intel Edison Intel Edison là một kiến trúc máy tính có kích thước khá nhỏ tương đương một con tem; nó sẽ thay đổi cách nhìn của bạn về hệ thống tích hợp trong tương lai với sự phát triển ngày càng rộng rãi xu hướng IoT.
Intel Edison – Bluetooth – P2 Intel Edison được tích hợp sẵn Bluetooth Smart/Low Energy (BLE) cho phép bạn có thể kết nối đến Edison từ điện thoại thông minh và phù hợp cho bất kỳ dự án IoT nào mà bạn sẽ thực hiện trong tương lai thông qua Bluetooth.
Intel Edison – Tùy biến Bluetooth – P3 Mã nguồn BlueZ được cài đặt trên nền Yocto Linux cho phép người dùng Intel Edison tùy biến mạnh mẽ các thông số bluetooth một cách dễ dàng thông qua các tập tin cấu hình.
Tấn công máy tính Windows sử dụng Responder Việc tận dụng các tính năng phần cứng từ Edison (Wireless, Wired hardware) và tính tương thích mạnh mẽ của Yocto linux đã giúp choviệc phát triển các dạng tấn công trên môi trường đòi hỏi tính linh động trở nên dễ dàng.
Truyện tiểu thuyết tiểu thuyết cập nhật mới
Thủ thuật chương trình
Hướng dẫn làm trang sức tự làm trang sức đẹp và dễ dàng
Giới thiệu SDR – Ứng dụng MATLAB và RTL-SDR trong nghiên cứu sóng vô tuyến SDR cung cấp những khả năng phát triển linh động hơn nhiều so với phương pháp truyền thống sử dụng Crystal Radio Set rtl-sdr

Giới thiệu SDR – Theo dõi thông tin chuyến bay sử dụng MATLAB và RTL-SDR thu nhận tín hiệu ADS-B Automatic Dependent Surveillance Broadcast (ADS-B) là một công nghệ được sử dụng trong việc giám sát vị trí của máy bay khi đang hoạt động trên không. ADS-B cho phép máy bay gởi dữ liệu định kỳ theo khoảng thời gian cố định nhằm thông báo các thông tin như vị trí, độ cao, tốc độ, mã chuyến bay, số hiệu máy bay và các thông tin khác.