INTERVJU: Jörn Kaarstad i Bokassa

Efter att i början på den stora turnén med Metallica ha missat flera festtillfällen med Lars Ulrich, fick Bokassa till slut till det. Om detta och ”Fight Club-rum” berättar frontmannen Jörn i vårt senaste samtal. Norrmännen spelar snart i Stockholm och utlovar, som han uttrycker det, ”ett jävligt bra band som är i jävligt bra form”

 

Vilken är den största erfarenheten som ni tar med er efter att ha turnerat med Metallica?

Det är svårt att säga och det är väl flera saker egentligen. Jag skulle nog säga själva livedelen. Att spela inför så många människor hela tiden och inte göra några fuck ups. Vi har blivit jävligt effektiva och det är väl det vi tar med oss. Att vara drivna oavsett.

Roligaste minnet från alla de gig ni lirade?

Det var intressant när vi spelade i Ryssland. Backstage såg det ut som ett rum ur ”Fight club” Det fanns nästan ingen belysning, inga stolar och vi kände bara ”Ok, vad är det här?” Vi har ju en rider, men det fanns ingenting i rummet. Vi pratade med någon och sa ”Ursäkta, men vi har ju bland annat alkohol på vår rider.” och de svarade bara ”No, no alcohol!” Sedan kom plötsligt en snubbe med en plastpåse full med öl. Vi fick några ”random” öl och tackade och sedan efter fem minuter kom det en annan snubbe och sa ”Not for you!” och så tog han plastpåsen med all öl. Det var mycket sådant. När vi sedan klev upp på scen och första tonen ljöd så började alla ryssar skrika ”Hey, hey, hey!”, så det var ju bra stämning där. Det är nog det jag kommer ihåg mest.

James Hetfield har nu åkt in på rehab. Märkte ni något av det?

Nej, det var en nyhet för oss. Vi läste det sedan. Vi hade ingen pejling alls på det.

Sist vi pratades vid berättade du om missade festtillfällen med Lars. Fick ni till något möte efter det?

Ja, absolut! Det var när vi var i Wien. Lars sms:ade att de skulle ha middag och egentligen hade han besök av vänner, så vi skulle skippa den där middagen. Jag hade fått i mig tre sömntabletter och skulle egentligen bara gå och lägga mig i bussen och då kom ett sms från honom, ”Dude, why are you not here?” så jag vaknade till snabbt och skrev tillbaka ”I´m on my way! I´m taking an Uber.” och så sprang jag rakt ut i gatan och fick tag på en svarttaxi. Jag kom dit och sedan satt vi och drack och då frågade han om vi bara skulle ta en ”nightcab”, bara Bokassa och han? Så vi gjorde det, men efter varje drink sa han bara ”Let´s take another nightcab!” och det slutade med att vi satt och drack till nästa morgon vid 9-tiden och hotellgästerna kom ner och skulle käka frukost och så satt vi där och dricker och är fulla. Det var en fantastisk fest.

Nu när ni spelat, har ni då märkt vilka låtar från senaste ”Crimson riders” som har fått bäst respons?

Ja, och det är ju de tre singlarna, ”Vultures”, ”Mouthbreathers Inc” och ”Captain cold one” Vi har märkt hur publiken sjunger med i exempelvis ”Captain cold one”, vilket är kul och det är ju en väldigt hård låt. ”Blunt force karma” är det också många som gillar och det är alltid jubel då. Det är även en av mina egna favoriter.

Har du någon konsert som sticker ut lite mer än andra? Någon där allt klaffade?

Det var flera och speciellt mot slutet. Ullevi var bland annat en sådan, men även Prag och Paris. Krakow var också bra. På slutet var det jävligt många. Man kom in i ett flow och det var väldigt kul och bra.

Har ni börjat fundera på en ny platta?

Ja, absolut. Vi skriver. Kanske nästa år. Jag vill ju verkligen att plattan ska leva lite, men som musikbranschen är nu så gäller det att smida järnet medan det är varmt och att hålla sig relevant. Man kan glömmas fort. Vi får se. Det kommer i alla fall en singel nästa år, så mycket kan jag säga. Plattan blir nog lite mer metal, tror jag, med stora refränger.

Ni spelar i Stockholm snart. Vad kan publiken förvänta sig av Bokassa?

Ett jävligt bra band som är i jävligt bra form. En lång setlist och ett bra klubbgig med bra stämning. Det blir bra. Vi ser fram emot det jättemycket.

Vad händer efter Europaturnén nu?

Vi tar paus kring jul och sedan spelar vi i februari igen och sedan kanske lite grejer i mars och sedan kör vi festivaler hela sommaren i Norge och utlandet. Sedan får vi se om det kommer någon ny musik till hösten 2020.

Det var ju en fantastisk möjlighet ni fick när ni turnerade med Metallica. Ni har nått ut till väldigt mycket folk. Har ni märkt av det?

Ja, absolut! Det vill jag påstå. Speciellt hemma i Norge, men var vi än spelat har vi kunnat se att i varje stad så har ”streamingen” ökat jättemycket efter själva konserten. Nu gäller det bara för oss att fortsätta medan järnet är varmt.

 

Text: Niclas Müller-Hansen