RECENSION: The Hellacopters på Debaser Strand, Stockholm 20170622

När The Hellacopters släppte biljetterna till konserten på Debaser Strand gick de åt som smör i solsken. Att göra en stödinsamling till Strängens dotter är en ytterst fin gest och vem vill inte se Sveriges bästa band riva av ett svettigt set?

Förra året återuppstod bandet på Sweden Rock Festival för att fira debuten ”Supershitty to the max” 20-årsjubileum. En spelning som sedan blev några fler och helt plötsligt bokades det även spelningar för 2017 och då passade det ju bra att ”Payin´ the dues” firar 20. Även om giget på SRF var förbannat kul, var det ingenting mot spelningen på Debaser. Svettig och knökfull klubb är där bandet hör hemma som bäst och jag tvivlar på att någon blev besviken.

Sami Yaffa trakterar numera basen efter att Kenny Håkansson lämnat rocksskeppet och om det får man tycka vad man vill, men Sami passar in alldeles utmärkt i ensemblen. En perfekt basist för sammanhanget, med hatten på sned.

Stenhård öppning med ”You are nothing”, ”Born broke” och ”Like no other man”. Jag har sett bandet fler gånger än jag kommer ihåg, men rivet i den trippeln är det få av de andra gigen som slår. Herre Jesus vad jag saknar The Hellacopters! Efter det är det plattan i mattan fram till slutet och däremellan bjuder de på den ena höjdpunkten efter den andra – en furiös ”Random riot”, en stenhård ”Ferrytale” och en version av ”Move right out of here” som aldrig låtit bättre. Och de personliga favoriterna “Hey” och “Soulseller”.

Fullt ös medvetslös blir det i ”Toys and flavors” och ”radiohiten” ”I´m in the band”. Har den sistnämnde någonsin svängt så starkt? Tveksamt. Dregen gör dessutom en strålande insats i de låtar som bär Strängens signum.

Avslutningen med ”By the grace of God” och självskrivna ”Gotta get some action now” är så galet svettig att man nästan tappar andan. Jag glömmer till och med att snubben framför mig luktar som den där blå saken i pissrännan. The Hellacopters 2017 är så jäkla mycket rock and roll att det räcker och blir över och de visar alla tafatta band därute hur en slipsten ska dras. Snälla, snälla Nicke, se till att spela in ett nytt album med The Hellacopters. Ni är saknade.

Setlist:

You Are Nothing, Born Broke, Like No Other Man, Random Riot, Ferrytale, The Devil Stole The Beat From The Lord, TAB, Ghoul School, Hey!, Disappointment Blues, Move Right Out Of Here, My Mephistophelian Creed, Soulseller, Toys And Flavors, I’m In The Band, Spock In My Rocket, By The Grace Of God, (Gotta Get Some Action) Now!

Text: Niclas Müller-Hansen