REFUSED: Intervju med Dennis Lyxzén och David Sandström del 3

I den tredje och sista delen av Refused-intervjun berättar sångaren Dennis Lyxzén och trummisen David Sandström om temat på nya albumet ”Freedom” och vad som ligger bakom texterna till låtar som ”Thought is Blood” och ”Destroy the Man”.

David Sandström: Det finns ett tema på ”Freedom” som tillkom på det sättet att jag och Dennis pratade länge om vad vi ville göra, vad ville vi titta på, vad ville vi säga? Vi diskuterade vad Refused bör prata om och vad en tänkbar presumtiv Refused-publik skulle kunna ta till sig från oss? Vad skulle jag vilja att Dennis sa i en text? Och vad har han sagt och inte sagt?

Dennis Lyxzén: Vi kollade väldigt mycket på samtiden och var vår plats skulle vara utan någon nostalgi om vad Refused representerar, för någonstans är ju Refuseds arv något som vi måste ta med oss och ha i beaktning. Vi har suttit i timmar, timmar, timmar och bara pratat och gjort små anteckningar: ”Med den här textraden tänker jag kanske på den här låten” och ”Jag läste den här artikeln om den här grejen”. Förutom att det är politiskt så är det väldigt existentiellt med våra roller i ideologier och strukturer och de sociala konstruktionerna. Vad vi som vita män i Sverige och Europa representerar som norm och hur det påverkar de ekonomiska och sociala strukturerna runt omkring oss. Någonstans hamnade vi på en skiva som väldigt mycket försöker belysa strukturer och ideologier. Den här världen hålls på något sätt samman av att vi har en överhängande kapitalistisk ideologi som innefattar en massa grejer som påverkar hur vi lever, klär oss, kommunicerar och hur vi för oss mot varandra. Vi försöker att skina ett ljus på ideologier och strukturer och plocka isär dem. Vilka är vi som människor, varför är vi som vi är? Vissa låtar på skivan är mer topic än andra, som ”Thought Is Blood”, men det finns en röd tråd.

Refused 8

David Sandström: ”Dawkins Christ” hänger ihop med ”Thought Is Blood”. Det jag menar är den ideologin att vi skapar vilka vi är, vårt språk och våra idéer, Det är blod som pumpar i hjärnan, man måste ha åsikter och bilder som går att förändra. Det hänger ihop med skapandet av mannen i låten ”Destroy the man” och sen hänger ”Servants of Death” på som i sin tur hänger väldigt mycket hop med ”Elektra”.

Dennis Lyxzén: Det finns en röd tråd i språket och hur man skriver men också i de överhängande idéer som faktiskt skapade den här skivan. Den är väldigt politisk skiva i det breda spektrumet av vad politik är, det är givetvis inte budgetförslag eller liknande, utan den levande politiken som vi är intresserade av. Politik är ett sätt att skåda världen och analysera hur man kan använda det i sitt eget liv på något sätt.

David Sandström: Det är många stora frågor som är viktiga att ställa till oss själva. Det är väl den stora skillnaden mot 1990-talet då vi stod på något som vi tyckte var fredad mark, en slags subkulturell idyll som vi hade skapat för oss och våra kompisar där vi bojkottade allt som samhället stod för. Nu står vi snarare och pekar på oss själva, som i ”Destroy the Man” eller ”Useless Europeans”. Det är låtar som handlar om sådant som vi tycker är problematiskt med vår egen kultur och saker vi själva representerar, alltså vårt medlöperi i en massa väldigt, väldigt negativa och destruktiva strukturer. Det är ett perspektiv som är annorlunda mot då när man var extremt frustretad och hade ett mindre komplicerat sätt att se på saker, men nu är man 40 och ser att man är indikerad i alla de här brotten. Strukturerna är så väldiga att man inte ens kan drömma om att bryta sig loss ifrån dem. Det är inte så mycket att vi pekar på någon skuld eller någon lösning utan att vi vill försöka förstå vilka vi är när vi godkänner det här beteendet.

Dennis Lyxzén: Och hur kan vi godkänna det?

David Sandström: Och vad gör vi för att stå ut med det och hur kommer det sig att vi klarar av det? Det finns många nycklar till skivan, men ”Thought is Blood” är en låt som handlar om att tankar är fysiska händelser i hjärnan, att vi skapar oss själva i vårt språk och att vi teoretiskt kan förändra vårt sätt att se på nästan allt. Det återkopplar till hur det var på 90-talet när man var en ung människa som hade åsikter om allting att plötsligt inse att det är bara är ett neurologiskt villkor för mänskligt liv, att vi är så anpassningsbara. Just det faktum att vi kan byta åsikt, vilket var det fulaste man kunde göra då, är anledningen till att vi har herravälde över den här planeten på gott men mest ont.

Refused 7

Dennis Lyxzén: Det finns någonting i det där med neurologin, hur språkstrukturer och sociala strukturer fjättrar människor. Det är ”så här ska du prata, så här ska du se ut och så här ska du tänka” och så lever vi i en slags värld där vi inte ifrågasätter våra egna roller. Vi blir löneslavar som ska konsumera och så fort man börjar ifrågasätta dem strukturerna så klassas man som lite galen eller terrorist eller vad det är. Det finns en makt i språket som vi hela tiden reproducerar som människor, vi ser en Louis Vuitton-butik där borta och så tänker vi ”det där verkar lyckat, jag vill också vara lyckad och då ska jag köpa en Louis Vuitton-börs eller vad fan det är. Det finns en sån mekanik som vi hela tiden reproducerar. En annan låt som heter ”Destroy the man” går ut på att vi har en massa strukturer av en manlighet som inte gör någon glad. Männen är inte glada och kvinnorna ännu ledsnare. I norra Sverige eller Västerbottens inland som jag är från finns det en mansbild som är så skev och så fucked up men ändå så fortsätter folk bara att kopiera och producera den. Det finns en gruppdynamik som gör att män är misstänksamma mot varandra och inte blottar sina känslor eftersom det kan utnyttjas senare. Sen har vi hela den här debatten om våldtäkter eller sexuellt våld, men där handlar det ju bara om att vi män ska skärpa oss. Många kör med det här att ”det är inte alla män” men det handlar om strukturer. Jag tycker att det är viktigt att belysa att den patriarkala struktur som vi lever i just nu är bedrövlig för alla. I Sverige är vi ju hyfsat långt framme sett till genusperspektiv och feministiskt tänk men i resten av världen ser det inte ut så. Jag tycker att det är viktigt att sticka kniven i det på något sätt och prata om oss själva som ett problem. Vi privilegierade män från Europa är en jättestor del av problematiken och vi lever i en ojämlik värld.

David Sandström: Vi är bristfälliga däggdjur. Många ämnen som vi tar upp på skivan har vi tagit upp förut, men vi tar det väldigt mycket längre den här gången. Delvis för att vi har sett mer, gjort mer men också för att det är intressant. Ta en sådan sak som att det pågår slaveri i södra Europa där båtflyktingar arbetar utan att få betalt på tomatplantager som kontrolleras av maffian. Förut skulle man rasa mot att vi köper de tomaterna men nu är det som att vi tar det ett snäpp längre och att anpassningsförmågan och försvarsmekanismen är neurologiska villkor för att vi ska överleva. Det är mycket mer komplicerat än att du är dålig som godkänner något sådant, vi pratar mer om hur våra hjärnor fungerar. Den forskningen är bland den intressantaste forskningen som finns, neurologin upptäcker nya saker hela tiden och kartlägger hur bilder av saker formas i våra hjärnor.

Text: David Bogerius

Đọc Truyện Ngôn Tình Online
Đọc truyện ngôn tình online cập nhật liên tục
Đọc Truyện Kiếm Hiệp Online
Đọc truyện kiếm hiệp gây cấn online cập nhật liên tục
Đọc Truyện Kiếm Hiệp Online
Đọc truyện tiên hiệp gây cấn online cập nhật liên tục
Đọc Truyện Tiểu Thuyết Online
Đọc truyện tiểu thuyết gây cấn online cập nhật liên tục
Hướng Dẫn Nấu Ăn các món ăn đặc sản
Khám phá du lịch Việt Nam du lịch giá rẻ
Trang điểm làm đẹp tự nhiên hàn quốc
Trang điểm làm đẹp tự nhiên nhật bản
Review điện thoại sản phẩm công nghệ mới mỗi ngày
Phân tích lưu lượng mạng – BRO NSM – P1 Bro là một dự án mã nguồn mở, cung cấp cho người dùng một giải pháp giám sát hệ thống, phân tích lưu lượng, thay đổi dữ liệu gói tin
Phân tích lưu lượng mạng – BRO NSM – P2 Bro NSM hỗ trợ triển khai trên nhiều nền tảng hệ điều hành, kiến trúc CPU khác nhau; với phiên bản miễn phí
Phân tích lưu lượng mạng – BRO NSM – P2 Bro NSM trong việc phân tích dữ liệu gói tin PCAP được thu thập từ dữ liệu tcpdump
bảo mật mạng Các bài nghiên cứu, xây dựng giải pháp mạng, phương pháp tấn công mạng; hệ thống IDS, network security monitoring; tường lửa,…
giới thiệu Intel Edison Các bài viết giới thiệu Intel Edison trong phát triển IoT và bảo mật.
Intel Edison – Wifi và ứng dụng trong mô hình mạng – P5 Intel Edison được tích hợp sẵn tính năng thu, phát Wifi giúp cho người dùng linh động trong việc phát triển các mô hình IoT cho từng trường hợp cụ thể. Trong bài viết này, tôi sẽ thực hiện hướng dẫn các kỹ thuật điều chỉnh và tùy biến mạng Wifi để ứng dụng vào môi trường mạng TCP/IP.
Giới thiệu Intel Edison Intel Edison là một kiến trúc máy tính có kích thước khá nhỏ tương đương một con tem; nó sẽ thay đổi cách nhìn của bạn về hệ thống tích hợp trong tương lai với sự phát triển ngày càng rộng rãi xu hướng IoT.
Intel Edison – Bluetooth – P2 Intel Edison được tích hợp sẵn Bluetooth Smart/Low Energy (BLE) cho phép bạn có thể kết nối đến Edison từ điện thoại thông minh và phù hợp cho bất kỳ dự án IoT nào mà bạn sẽ thực hiện trong tương lai thông qua Bluetooth.
Intel Edison – Tùy biến Bluetooth – P3 Mã nguồn BlueZ được cài đặt trên nền Yocto Linux cho phép người dùng Intel Edison tùy biến mạnh mẽ các thông số bluetooth một cách dễ dàng thông qua các tập tin cấu hình.
Tấn công máy tính Windows sử dụng Responder Việc tận dụng các tính năng phần cứng từ Edison (Wireless, Wired hardware) và tính tương thích mạnh mẽ của Yocto linux đã giúp choviệc phát triển các dạng tấn công trên môi trường đòi hỏi tính linh động trở nên dễ dàng.
Truyện tiểu thuyết tiểu thuyết cập nhật mới
Thủ thuật chương trình
Hướng dẫn làm trang sức tự làm trang sức đẹp và dễ dàng
Giới thiệu SDR – Ứng dụng MATLAB và RTL-SDR trong nghiên cứu sóng vô tuyến SDR cung cấp những khả năng phát triển linh động hơn nhiều so với phương pháp truyền thống sử dụng Crystal Radio Set rtl-sdr

Giới thiệu SDR – Theo dõi thông tin chuyến bay sử dụng MATLAB và RTL-SDR thu nhận tín hiệu ADS-B Automatic Dependent Surveillance Broadcast (ADS-B) là một công nghệ được sử dụng trong việc giám sát vị trí của máy bay khi đang hoạt động trên không. ADS-B cho phép máy bay gởi dữ liệu định kỳ theo khoảng thời gian cố định nhằm thông báo các thông tin như vị trí, độ cao, tốc độ, mã chuyến bay, số hiệu máy bay và các thông tin khác.