SATYRICON: Intervju med Frost

Norges stoltheter Satyricon är aktuella med livepaketet “Live at the Opera”. En inspelning i Oslos operahus den 8:e september 2013 tillsammans med den norska nationalkören. Nyligen spelade bandet i Stockholm och Rocksverige fick en kort pratstund med batteristen Frost några timmar innan giget. Han berättade att de just nu är inne i en väldigt kreativ persiod och har mängder med idéer till nästa studioalbum, men de arbetar även med ett coveralbum:

Vi håller även på att spela in ett coveralbum, så nu har vi egentligen två albumprojekt. Jag kan inte säga så mycket om det, men vi har valt hälften av låtarna som ska vara med och resten är vi lite osäkra på. Vi har valt låtar som är spännande. Det är inte så upphetsande att bara göra en massa covers på Venom och Bathory, för det finns en hel del extrem metalband som redan gjort det. Vi har valt låtar som tar oss till olika platser, men det ska också vara låtar som har haft betydelse för oss som människor eller musiker på ett eller annat sätt.

 

Hur var kvällen när ni spelade in ”Live at the Opera”? Klaffade allt?

Frost: Det gör det ju aldrig när man har med människor att göra. Det blir aldrig optimalt och det ligger ju i sakens natur, men likväl var det helt magiskt. Jag tror vi alla känner när vi tänker på det, att det är ett väldigt bra och starkt minne för livet och jag tror alla i kören känner detsamma. Det är flera som faktiskt kommit och sagt att det är det största de varit med om i musikväg. Jag har även hört från folk som var där, att de sagt att det verkligen var ett minne för livet. Det känns otroligt bra.

Satyricon opera

Var det någon i kören som kände till er och er musik sedan tidigare?

Frost: Det var en blandning av människor och några av dem hade faktiskt en bakgrund inom heavy metal på 80-talet men hade sedan tagit en helt annan väg. I Norge är ju Satyricon kända för att vara ett kompromisslöst band som går efter kvalitet och musikalitet och som söker kreativa lösningar. Vi har ju byggt upp ett stort nätverk och toppat listorna i Norge med senaste albumet och figurerat i dagspressen. Internationellt sett är vi ett populärt metalband, men i Norge är vi lite mer än så och många gånger tror jag det faller bra ut, då vi har ett rykte om oss för att vara ambitiösa och kompromisslösa på det musikalsika planet. Det betyder att man har en genomslagskraft när man sedan söker sig till andra områden och jag tror det gjorde att vi fick ”tummarna upp” från alla som var involverade i det här projektet. Från kören, som verkligen ville göra det, till körledaren och Operans ledning. Allt det behövs för att kunna spela i den stora salen på Operan. Man kan ju inte bara be om att få spela där och därför är det ganska många bitar som ska falla på plats. Och det är ju ett specialskrivet verk som framförs live och inte i studio och hela iscensättningen gjorde ju även att vi verkligen ville filma det och då blir det ju också en lite annan upplevelse än att bara lyssna på en liveskiva. Det handlar om ett visst momentum och interaktionen med publiken, vilket du inte riktigt får fram på en skiva. En liveskiva blir i bästa fall en antydning om något som har varit. Med liveskivor vet vi ju också att det görs väldigt mycket jobb i studion också. Gamla liveskivor som vi lyssnade på i vår ungdom har ju sedan visat sig vara mindre live egentligen. Vi bestämde tidigt att inte redigera den utan det finns med spelfel och liknande. Det gör det hela lite råare.

Det måste vara speciellt att bara befinna sig på Operan, denna kulturens högborg?

Frost: Ja, det är det. Vi önskade ju att få spela där och det var verkligen stort och lite ceremoniellt. När du står på scenen i huvudsalen på Operan, så känner du av en känsla av högtid och det är verkligen en perfekt inramning för ett band som Satyricon. Vi lägger ju ned mycket tid på det artistiska och på skivomslag och layout, hela presentationen. Du kan tänka dig gamla plattor med Bathory och kombinationen av allt det där gör att du känner att det är ”the real deal”. Det är bra med bilder till musiken och allt som är runtom ska ju hjälpa till att bygga upp musiken.

sat 1

Hur mycket repeterade ni med kören innan själva konserten?

Frost: Vi hade två hela dagar tillsammans med kören och vi hade några dagar då vi kunde använda en mindre sal i Operahuset. Vi arbetade då med kompositören och med körledaren, men det var inte så mycket tid för rena repetitioner. Själva förberedelsen har dock pågått i ett och ett halvt år. Vi hade en stor vilja för att driva igenom det, så vi var inte så oroliga, även om de musikaliska förberedelserna inte var så omfattande. Däremot gjorde ju vi som band våra egna förberedelser och det handlade mycket om att det skulle låta bra.

Har ni börjat fundera på en ny platta?

Frost: Ja, vi håller på. Vi har mängder med material nu. Vi jammar varje vecka, även live. Vi är inne i en kreativ fas nu, så vi jammar mycket istället för att bara basera musik på gitarr eller att satyr spelar in saker och presenterar för oss. När vi jammar så har vi ibland ingenting och så slutar det med att vi ändå får fram en massa bra material. Andra gånger har vi kanske en utgångspunkt och så jammar vi utifrån den och kommer kanske inte vidare och då får man acceptera det. 100 minuters jammande kan resultera i 3 minuter material. Det gäller bara att fånga upp det där och använda det. Gör man det så tror jag att man gör ett väldigt bra jobb som musiker. Det har öppnat många andra dörrar när vi jobbat. Det är spännande och motiverande att jobba så. Vi litar på vår musikaliska ”gut feeling” nu och våra instinkter och intiutioner. Hittills har det fungerat jävligt bra. Det blir mer kreativt än när man har en mer statisk utgångspunkt. Musiken blir mer dynamisk och vi har mer ”ups and downs”. Det är ingenting som blivit bortdömt utan istället har mycket lagts till. Det är mycket kreativt och dynamiskt och vi har gjort liveshowerna mer varierade och vi har jamsessions med gästmusiker. Ikväll ska vi jamma man en man och jag har ingen aning om vad som kommer ut av det. Han ska spela ett svenskt folkmusiksinstrument och det ska bli jävligt spännande. Vi vet inte vad vi kan förvänta oss, men det blir jävligt spännande. Kanske blir det något ikväll som vi använder på kommande plattan?

sat 15

När kommer ni börja spela in?

Frost: Vi börjar nog tidigt nästa år. Vi får se. Vi har inga färdiga låtar än, inte en enda, men vi har väldigt mycket material som är påbörjat.

Förra plattan spelade ni in i en öde stuga. Blir det så den här gången också?

Frost: Kanske blir det så, men så långt har vi inte tänkt ännu. Det är inget som bekymrar oss. Vi spelar in analogt och vill göra så som man gjorde förr, just för att få den där levande energin på inspelningen. Vi håller även på att spela in ett coveralbum, så nu har vi egentligen två albumprojekt. Jag kan inte säga så mycket om det, men vi har valt hälften av låtarna som ska vara med och resten är vi lite osäkra på. Vi har valt låtar som är spännande. Det är inte så upphetsande att bara göra en massa covers på Venom och Bathory, för det finns en hel del extrem metalband som redan gjort det. Vi har valt låtar som tar oss till olika platser, men det ska också vara låtar som har haft betydelse för oss som människor eller musiker på ett eller annat sätt. Vi får se vad det blir.

Kan du nämna någon låt?

Frost: På turnén nu så har vi spelat Dead Kennedys ”Holiday in Cambodia”, så den kan hamna på skivan, men vi får se när det väl sker. Det blir mer spännande så.

 

Text: Niclas Müller-Hansen

Foto: Michaela Barkensjö

Đọc Truyện Ngôn Tình Online
Đọc truyện ngôn tình online cập nhật liên tục
Đọc Truyện Kiếm Hiệp Online
Đọc truyện kiếm hiệp gây cấn online cập nhật liên tục
Đọc Truyện Kiếm Hiệp Online
Đọc truyện tiên hiệp gây cấn online cập nhật liên tục
Đọc Truyện Tiểu Thuyết Online
Đọc truyện tiểu thuyết gây cấn online cập nhật liên tục
Hướng Dẫn Nấu Ăn các món ăn đặc sản
Khám phá du lịch Việt Nam du lịch giá rẻ
Trang điểm làm đẹp tự nhiên hàn quốc
Trang điểm làm đẹp tự nhiên nhật bản
Review điện thoại sản phẩm công nghệ mới mỗi ngày
Phân tích lưu lượng mạng – BRO NSM – P1 Bro là một dự án mã nguồn mở, cung cấp cho người dùng một giải pháp giám sát hệ thống, phân tích lưu lượng, thay đổi dữ liệu gói tin
Phân tích lưu lượng mạng – BRO NSM – P2 Bro NSM hỗ trợ triển khai trên nhiều nền tảng hệ điều hành, kiến trúc CPU khác nhau; với phiên bản miễn phí
Phân tích lưu lượng mạng – BRO NSM – P2 Bro NSM trong việc phân tích dữ liệu gói tin PCAP được thu thập từ dữ liệu tcpdump
bảo mật mạng Các bài nghiên cứu, xây dựng giải pháp mạng, phương pháp tấn công mạng; hệ thống IDS, network security monitoring; tường lửa,…
giới thiệu Intel Edison Các bài viết giới thiệu Intel Edison trong phát triển IoT và bảo mật.
Intel Edison – Wifi và ứng dụng trong mô hình mạng – P5 Intel Edison được tích hợp sẵn tính năng thu, phát Wifi giúp cho người dùng linh động trong việc phát triển các mô hình IoT cho từng trường hợp cụ thể. Trong bài viết này, tôi sẽ thực hiện hướng dẫn các kỹ thuật điều chỉnh và tùy biến mạng Wifi để ứng dụng vào môi trường mạng TCP/IP.
Giới thiệu Intel Edison Intel Edison là một kiến trúc máy tính có kích thước khá nhỏ tương đương một con tem; nó sẽ thay đổi cách nhìn của bạn về hệ thống tích hợp trong tương lai với sự phát triển ngày càng rộng rãi xu hướng IoT.
Intel Edison – Bluetooth – P2 Intel Edison được tích hợp sẵn Bluetooth Smart/Low Energy (BLE) cho phép bạn có thể kết nối đến Edison từ điện thoại thông minh và phù hợp cho bất kỳ dự án IoT nào mà bạn sẽ thực hiện trong tương lai thông qua Bluetooth.
Intel Edison – Tùy biến Bluetooth – P3 Mã nguồn BlueZ được cài đặt trên nền Yocto Linux cho phép người dùng Intel Edison tùy biến mạnh mẽ các thông số bluetooth một cách dễ dàng thông qua các tập tin cấu hình.
Tấn công máy tính Windows sử dụng Responder Việc tận dụng các tính năng phần cứng từ Edison (Wireless, Wired hardware) và tính tương thích mạnh mẽ của Yocto linux đã giúp choviệc phát triển các dạng tấn công trên môi trường đòi hỏi tính linh động trở nên dễ dàng.
Truyện tiểu thuyết tiểu thuyết cập nhật mới
Thủ thuật chương trình
Hướng dẫn làm trang sức tự làm trang sức đẹp và dễ dàng
Giới thiệu SDR – Ứng dụng MATLAB và RTL-SDR trong nghiên cứu sóng vô tuyến SDR cung cấp những khả năng phát triển linh động hơn nhiều so với phương pháp truyền thống sử dụng Crystal Radio Set rtl-sdr

Giới thiệu SDR – Theo dõi thông tin chuyến bay sử dụng MATLAB và RTL-SDR thu nhận tín hiệu ADS-B Automatic Dependent Surveillance Broadcast (ADS-B) là một công nghệ được sử dụng trong việc giám sát vị trí của máy bay khi đang hoạt động trên không. ADS-B cho phép máy bay gởi dữ liệu định kỳ theo khoảng thời gian cố định nhằm thông báo các thông tin như vị trí, độ cao, tốc độ, mã chuyến bay, số hiệu máy bay và các thông tin khác.