HAMMERFALL: Livet på turné

HammerFall World Wide (r)Evolution Tour 2015 vecka 1 Än så länge är det bara onsdag. Turnén bär av imorgon i ottan då vi flyger till Hamburg för att sedan ta oss med bil till Bremen. Första spelningen blir på fredag i Bremen men mycket ska förberedas av crewet innan. Jag har just fått dagordningen för hela turnén i mailboxen men lägger märke till att inga buss calls finns med. Gissningsvis betyder det inte festande hela natten utan att dessa kommer stå uppskrivna på respektive spelställe där man som oftast finner en dagordningslista med tider för soundcheck, middag, dörrar, gig med mera. Det första jag kommer ta reda på är naturligtvis ställets wifi samt vart toaletten finns. Vi har alla vår egen rutin. I dagordningen står även antal duschar på varje ställe. Första stället… två stycken. Två förband, sammanlagt 15 svettiga musiker samt 13 crewmedlemmar ska dela på detta. I Stuttgart kommer det att finnas en dusch…

 

Hammerfall i Bremen
HammerFall i Bremen

 

I denna turnérapport av HammerFalls resa genom Europa under en månad ska vi försöka visa, inte bara detta band, utan alla bakom och hur det faktiskt kan se ut på turné i allmänhet. Vi tar er med bakom de pyrotekniska rökridåerna till det äkta livet på turné och hur det är att leva 12 vuxna människor tillsammans i en buss under en månad. Rapport med bilder, videoklipp och text hittar ni i ett mer ständigt flöde i HammerFalls egna kanaler.   Första speldagen – Bremen Väntan, mat, väntan, kaffe, svära över dåligt internet när man försöker jobba, kaffe… Joacim visar mig några övningar för att stärka bålen, kaffe. En minst sagt sexig turnéstart.

 

Hammerfall live i Bremen
HammerFall live i Bremen

 

Jag kastas in i merchandisevärlden med råge. Som medföljande och ansvarig för de sociala medierna hjälper jag även till där det behövs, bland annat med merchandisen. Dörrarna öppnar, merchkillen är och lämnar några kartonger. Mot mig strömmar ett lämmeltåg av t-shirthungriga tyskar. Jag gör mitt bästa och faller in i rollen snabbt. Visserligen resulterar det i efterföljande migrän men jädrar vad detta band säljer grejor! Måste erkänna att det är lite kul ändå. Men kontrasten är slående. Från en seg dag med stillasittande datorjobb till att vara överallt och dessutom försöka förstå tyska i högljudd miljö är i alla fall inte tråkigt. I omklädningsrummet verkade pojkarna nöjde med kvällens gig som undertecknad i alla fall tyckte gick galant. Varma i kläderna sedan en sväng till Sydamerika fungerar sättningen med inhoppande nygamla (eller gammalnya) Stefan Elmgren samt David Wallin bra från start.

Oberhausen 17/1

Byxjakt i Tysklands största köpcentrum. Oscars läderbyxor har spruckit så mycket i skrevet att de nu mest ser ut som en hög av söndertrasade bildäck där de ligger sorgligt övergivna på golvet utanför omklädningsrummet. Som tur är hittar vi ett par stretchiga jeans som naturligtvis testas med att gå ner i diverse gitarrvänliga poser. Tack vare denna lilla runda och grabbarnas gymbesök blir dagen inte riktigt lika lång som de där det bara är väntan. Dock kommer spelställen med närmare till stadens kärna senare på vägen och ju varmare i kläderna man blir desto mer roliga saker kommer gissningsvis att hända. På tal om varma kläder… idag köpte basisten Stefan, killen utan ett hårstrå på huvudet, en hårtork. Varsågoda att gissa vad han ska ha den till. Något som visserligen kan vara till nytta för hela bandet men inte för att torka hår…

Stefan Elmgren

Idag träffar jag även på en bekant vars ansikte ni säkert själva känner igen. Trevlige herr Haugland är på i Oberhausen. Här i ett säkerligen väldigt djupt trumsnack med David Wallin.

 

Ian Haugland & David Wallin i Oberhausen
Ian Haugland & David Wallin i Oberhausen

 

18/1 Cologne

Chokladmuseet. Inga fler kommentarer nödvändiga. Hashtag lycka.

IMG_7527 IMG_7540 IMG_7626 IMG_7704-2

19/1 Tilburg

Joacim och Oscar färgar skägget med fransfärg. Med instruktioner på nederländska alternativt franska blir resultatet kanske inte helt som önskat. En sak jag märkt efter några dagar är att “god morgon” är något man kan säga precis vilken tid som helst på dagen, så länge det är första gången man ser någon. Klockan är i skrivande stund 17:30 och någon utanför mitt rum kvittrade ett “good morning” med efterföljande “so where is our dressing room”.

 

Live i Tilburg
Live i Tilburg

 

20/1 Antwerpen

Oscars födelsedag! Han hinner glömma detta på scenen och mitt i giget under en låt börjar Pontus lira “Ja må han leva”, Joacim kommer ut på scenen med vin, ballonger och girlanger och hela publiken stämmer upp i sång. En väldigt överraskad Oskar får sedan ett födelsedagskalas med Spindelmannentårta i logen. Ett kalas som fortsätter in på småtimmarna på bussen. Naturligtvis med galna historier och partymask…

IMG_7860_rs Oscar mask Oscar tårta IMG_7840

21/1 Stuttgart, day off

Oscar har fått leverans av sina nya gitarrer av Sandberg Guitars till hotellet. Först födelsedag sedan känns det som julafton för den lycklige gitarristen. En ledig dag är det skönt för de flesta att hålla sig lite för sig själva, kanske ringa familjen, se på serier eller film och bara slappna av. Det blir lätt väldigt intensivt på vägarna i bussen. Detta är också första lediga dagen på turnén efter sex dagars slit så ett hotellrum är nog behövligt för de flesta. Jag är lycklig över säng, dusch och att kunna handtvätta lite kläder. De små sakerna i livet.

IMG_8086 IMG_8094

23/1 Kaufbeuren

Ja det finns tydligen en stad som heter så också. Giget hålls i en svinkall gokarthall. Det är stunder som dessa man är extra tacksam för väldigt mycket folk på ett gig. Det finns absolut ingenting i närheten av spelstället så det blir till att roa sig med Davds massagekudde och Oscars Kinect som han byggt in i en låda med tillhörande skärm. Efter en vecka i samma boots tycker jag de luktar lite illa och ber Pontus spraya dem med skodeo. Han tycker dock att de luktar bubbelgum. En näsa som turnérat i otaliga år har nog en helt annan syn på lukter. När jag ska sätta på mig skorna skakar jag på dem av ren instinkt. Naturligtvis har någon fyllt dem med kapsyler. Jag nämner inga namn, men trummisar är lite extra busiga rent generellt.

 

 

HammerFall i Kaufbeuren
HammerFall i Kaufbeuren
HammerFall i Kaufbeuren
HammerFall i Kaufbeuren
HammerFall i Kaufbeuren
Jocke testar Davids massagekudde

 

Hittills har det varit ganska harmlöst. Fått utstå två mindre bus. Kapsyler i skorna som tidigare nämnt samt en massa frukt under täcket i bunken. Däremot är de historier jag får höra lite mindre harmlösa. En ganska snäll men fantastisk rolig när den berättas är en hämnd som innefattade smutsiga kallingar i botten av en persons Cornflakes-paket. När han kommer till botten efter att ha ätit flingorna i två veckor och hittar sin bandkollegas kallingar där måste man ju ändå få kalla det en rätt skön “burn”. En sak jag hade missat var att den lilla turnéboken som finns med all info kallas “The books of lies”. En bok jag naturligtvis litat blint på och tack vare detta totalt missade att dörrarna inte alls öppnade den tiden det stod i boken. Som tur är står varje bus call på respektive plats och inte i boken. Annars hade man nog redan missat bussen ett flertal gånger. Det kanske låter så, men turné är egentligen inte tråkigt. Visst det är segt att sitta i ett trångt rum i ett industriområde och vänta på att giget ska börja. Speciellt med bristande nät. Jag själv jobbar ju över hela dagen och blir kanske inte riktigt lika uttråkad. Men efter en grym show är det ganska mysigt att sitta på bussen och äta nattmacka och tjöta. Idag såg vi faktiskt solen i München och igår hade vi ett riktigt bekvämt hotell i Pratteln så lite sexigt är det allt emellanåt. Ledig dag i Milano imorgon kommer i alla fall resultera i ett restaurangbesök. Jag har naturligtvis dragit på mig en kraftig förkylning och har just nu satt mig själv i karantän på bussen där jag sitter och jobbar för att inte smitta någon. Dock är det krassligt till höger och vänster. Utmattningen gör sitt till. Som tur är finns det droger som te med ingefära och värktabletter för att orka med fulla Européer som skriker sig hesa till sina idoler varje kväll. Fullt ös och glory to the brave!

Första turnédagboken hittar ni nedan:

 

IMG_9065
Stefans dotter är på besök och tycker pappa är fin med en orm på huvudet.
IMG_9150
David the beauty
IMG_8887
Ljusgeniet Mike och David chillar när Oscar gör sin sedvanliga uppvärmning
IMG_9014
Oscar the mighty
IMG_8893
Joacim är taggad 15 minuter före show i Pratteln

 

Andra och tredje turnédagböckerna hittar ni här nedan. Jag vill varna för extremt sexiga scener i båda.

 

Nu är vi inne i februari. De flesta har fått mildare förkylningssymptom så smitthärden är troligtvis på väg att dra sig tillbaka. Jag lyckas naturligtvis på absolut orockigaste manér dra till nacken så att jag har en pulserande migrän under två dagar. Hur? Jag gick upp för att kissa och råkade helt enkelt bara kasta mig in i bunken lite fel på vägen tillbaka.

Jag har inte försökt få turnélivet att låta glammigt eller bråkigt på något vis. Dock har jag insett att det faktiskt har gått sönder en TV, det har krossats glas, sparkats på saker och så vidare. Men ändå är det så långt ifrån den bilden man har av ett turnérande rockband som borde hänga i många bands hall of fame. Turnébusshänget är kanske det sexigaste. Jag skojar inte. Då dricks det öl eller vin, småpratas, blandas in en hel del snuskiga skämt bland djupa och mindre djupa samtal. Det är pyjamas på och mys på hög nivå. Små Spinal Tap-ögonblick inträffar naturligtvis också. Men vardagen ser mest ut så att man vaknar på okänd plats, hittar in i venuen, lokaliserar logen och duschen samt cateringen. Man sätter sig för att jobba (jag), tar en promenad eller flyger helikopter (bandet). Sen står man och stampar några minuter innan kl 18 då middag serveras. Är den sen blir man lite småsur. Sedan blir det stödvila för många, en del kollar serier eller liknande. Förberedelser för gig, gig, varva ner, busshäng…

 

Galleri med bilder från de nio första gigen samt backstage finns att kika på här.

 

Sammanfattningsvis är turnéer lite som att tatuera sig. När man väl är där undrar man vad man gett sig in på. Efteråt vill man på’t igen. Trött men nöjd återvänder jag till ett Göteborg som ser lika sexigt ut som resten av Europa. Heavy Metal och regnrock.

Missa för böfvelen inte turnén sista och absolut bästa skämt här nedan!

 

 

Alla videobloggar (sju stycken) samt hela turnédagboken och album finns att se på bandets hemsida.

Text och foton: Therés Stephansdotter Björk #YOLOIRL

Đọc Truyện Ngôn Tình Online
Đọc truyện ngôn tình online cập nhật liên tục
Đọc Truyện Kiếm Hiệp Online
Đọc truyện kiếm hiệp gây cấn online cập nhật liên tục
Đọc Truyện Kiếm Hiệp Online
Đọc truyện tiên hiệp gây cấn online cập nhật liên tục
Đọc Truyện Tiểu Thuyết Online
Đọc truyện tiểu thuyết gây cấn online cập nhật liên tục
Hướng Dẫn Nấu Ăn các món ăn đặc sản
Khám phá du lịch Việt Nam du lịch giá rẻ
Trang điểm làm đẹp tự nhiên hàn quốc
Trang điểm làm đẹp tự nhiên nhật bản
Review điện thoại sản phẩm công nghệ mới mỗi ngày
Phân tích lưu lượng mạng – BRO NSM – P1 Bro là một dự án mã nguồn mở, cung cấp cho người dùng một giải pháp giám sát hệ thống, phân tích lưu lượng, thay đổi dữ liệu gói tin
Phân tích lưu lượng mạng – BRO NSM – P2 Bro NSM hỗ trợ triển khai trên nhiều nền tảng hệ điều hành, kiến trúc CPU khác nhau; với phiên bản miễn phí
Phân tích lưu lượng mạng – BRO NSM – P2 Bro NSM trong việc phân tích dữ liệu gói tin PCAP được thu thập từ dữ liệu tcpdump
bảo mật mạng Các bài nghiên cứu, xây dựng giải pháp mạng, phương pháp tấn công mạng; hệ thống IDS, network security monitoring; tường lửa,…
giới thiệu Intel Edison Các bài viết giới thiệu Intel Edison trong phát triển IoT và bảo mật.
Intel Edison – Wifi và ứng dụng trong mô hình mạng – P5 Intel Edison được tích hợp sẵn tính năng thu, phát Wifi giúp cho người dùng linh động trong việc phát triển các mô hình IoT cho từng trường hợp cụ thể. Trong bài viết này, tôi sẽ thực hiện hướng dẫn các kỹ thuật điều chỉnh và tùy biến mạng Wifi để ứng dụng vào môi trường mạng TCP/IP.
Giới thiệu Intel Edison Intel Edison là một kiến trúc máy tính có kích thước khá nhỏ tương đương một con tem; nó sẽ thay đổi cách nhìn của bạn về hệ thống tích hợp trong tương lai với sự phát triển ngày càng rộng rãi xu hướng IoT.
Intel Edison – Bluetooth – P2 Intel Edison được tích hợp sẵn Bluetooth Smart/Low Energy (BLE) cho phép bạn có thể kết nối đến Edison từ điện thoại thông minh và phù hợp cho bất kỳ dự án IoT nào mà bạn sẽ thực hiện trong tương lai thông qua Bluetooth.
Intel Edison – Tùy biến Bluetooth – P3 Mã nguồn BlueZ được cài đặt trên nền Yocto Linux cho phép người dùng Intel Edison tùy biến mạnh mẽ các thông số bluetooth một cách dễ dàng thông qua các tập tin cấu hình.
Tấn công máy tính Windows sử dụng Responder Việc tận dụng các tính năng phần cứng từ Edison (Wireless, Wired hardware) và tính tương thích mạnh mẽ của Yocto linux đã giúp choviệc phát triển các dạng tấn công trên môi trường đòi hỏi tính linh động trở nên dễ dàng.
Truyện tiểu thuyết tiểu thuyết cập nhật mới
Thủ thuật chương trình
Hướng dẫn làm trang sức tự làm trang sức đẹp và dễ dàng
Giới thiệu SDR – Ứng dụng MATLAB và RTL-SDR trong nghiên cứu sóng vô tuyến SDR cung cấp những khả năng phát triển linh động hơn nhiều so với phương pháp truyền thống sử dụng Crystal Radio Set rtl-sdr

Giới thiệu SDR – Theo dõi thông tin chuyến bay sử dụng MATLAB và RTL-SDR thu nhận tín hiệu ADS-B Automatic Dependent Surveillance Broadcast (ADS-B) là một công nghệ được sử dụng trong việc giám sát vị trí của máy bay khi đang hoạt động trên không. ADS-B cho phép máy bay gởi dữ liệu định kỳ theo khoảng thời gian cố định nhằm thông báo các thông tin như vị trí, độ cao, tốc độ, mã chuyến bay, số hiệu máy bay và các thông tin khác.