Marillion Weekend i Holland

Alex Bergdahl, som många av er känner till som det stora KISS-oraklet, är även ett stort fan av Marillion. Just nu befinner han sig i Holland med likasinnade, för att åter igen omfamnas av britternas musik. Nedan följer första rapporten.

Det var fyra år sen sist. Förväntningarna var skyhöga och längtan hade varit nästan outhärdlig. När nedräkningsklockan till slut började på den stora skärmen visste alla vi i tältet att det äntligen var dags igen för en av livets finaste stunder.

Igår såg jag min 29:e Marillionkonsert. Det var inte den bästa jag sett, men den var stundtals enastående likväl. De gör det inte lätt för sig, de hemfaller inte åt enkelt publikfriande nostalgiserande utan väljer denna första riktiga weekendkväll att få fart på molinerna med… “El Dorado”. Ett långt och ganska lågmält spår från förra plattan “F.E.A.R.” Det är inte min favoritskiva men versionen som bjöds framfördes fläckfritt och satte tonen för kvällen. Det skulle bli lite av en lågmäld kväll. Och jag har en känsla av att det var tanken. “Vi börjar lugnt så ni – och vi – orkar”. Det rör sig trots allt om ett band och en publik vars medelålder är pensionär. Och att då repa in tre helt olika konserter med över två timmar musik är nog inte lika lätt som det varit tidigare. Det är åtminstone inte lika lätt för denne skribentens rygg att stå och se dem framföra dem.

Tre långa episka spår, nio andra. Glädje. Upprymdhet. Kanske någon tår. Det blir så när man nästan längtat ihjäl sig. “Warm wet circles / That time of the night” var fantastiska. “Fantastic place” rev ner kvällens första tokjubel och bjöd på en utdragen avslutningen eftersom publiken vägrade sluta sjunga slingan. Bandet älskade det. Vi också. “One fine day” och den enastående “This train is my life” vädrade äntligen morgonfjärt igen, de spelas nästan aldrig och återhörandet var fint.

Och när den storslagna “This strange engine” klingat ut hade jag bara en tanke i huvudet:

Det är fanimej två kvällar kvar.

Låtlista kväll ett:

El Dorado

This train is my life

The party

One fine day

Fantastic place

No one can

Dry land

Warm wet circles

That time of the night (the short straw)

The leavers

Extranummer:

Three minute boy

Extranummer två:

This strange engine

Er knattereporter på plats i Port Zelande, Holland, Sydney, Stockholm

Text och foto: Alex Bergdahl från Alex Room Service